Člani Pokal Spar: Sodnika zaustavila Litijo

Kategorija: Novice Objavljeno: sreda, 19 december 2018

Litija- Plama pur 89:93

Zelo izenačen začetek srečanja 5.kroga pokalnega tekmovanja je pokazal, da bodo imeli favorizirani gostje, ki igrajo v drugi slovenski košarkarski ligi (torej ligo višje kot Litijani), veliko dela z ambicioznim domačim moštvom. V prvem polčasu si nobena izmed ekip ni priigrala višje prednosti in na polovici tekme je bila Plama pur v minimalnem vodstvu 46:44. Za Litijo jeJakob Virk dosegel 14 točk, Dragan Pušič pa 12, pri gostih je bil najboljši Srebovt z 18 točkami.

V tretji četrtini je Litija počasi začela prevzemati pobudo in je vsaj delno zaustavila hitro igro gostov, ter tako po tridesetih minutah povedla 66:63, na začetku zadnje četrtine pa celo 73:63.  Ravno takrat je moral igro zaradi poškodbe za nekaj časa zapustiti Jakob Virk. Igro domačih  sta s svojimi odločitvami popolnoma presekala tudi sodnika Milanovič in Oprčkal. Njun kriterij sojenja je že od samega začetka bolj odgovarjal gostom, nato pa sta v  34.minuti  prestrogo dosodila Žanu Erjavcu zapored tri osebne napake v manj kot tridesetih sekundah, zaradi petih osebnih napak je moral domači igralec tudi iz igre. Litijani so postali nervozni, izkušeni gostje so to seveda znali izkoristiti in v 35.minuti je bil rezultat izenačen na 77:77. Minuto kasneje ob vodstvu Litije 81:79, sta sodnika zaradi nedolžne pripombe ob njuni naslednji sporni odločitvi, dosodila še tehnično napako litijski klopi, kar je dodatno razjezilo domače in dokončno vrnilo v igro goste.
V razburljivem finišu je imela Plama pur še obilo sreče, saj je Srebovt med drugim zadel met za tri točke tako, da se je žoga pri tem odbila od table. Litija je imela kljub temu možnost, da bi izsilila vsaj neodločen rezultat, saj je imela ob zaostanku 89:91 osem sekund pred koncem zadnji napad, ki pa ga je nespretno zapravila in gostje so si v zadnjih sekundah zagotovili štiri točke prednosti pred povratno tekmo v torek v Ilirski Bistrici. Ostaja občutek, da za Litijane v tem dvoboju le še ni vse izgubljeno in da je še vedno dosegljiva uvrstitev med najboljših osem ekip v Pokalu Spar, čeprav je Ilirska Bistrica vroč teren.
Pri Litiji so bili najučinkovitejši Jakob Virk 23, Dragan Pušič 22 in Vjeran Soldo 21 točk, za Plamo Pur jih je Srebovt dosegel  30.  

Marko Godec