Sodnika odločila tekmo, pustni karneval tudi v nedeljo

Kategorija: Novice Objavljeno: ponedeljek, 04 marec 2019

3.3.2019 ob 19.00 ŠD LITIJA

Litija – Gorica 74:85

Prvo tekmo v ligi za prvaka so bolje začeli gostje, ki so tudi dobili prvo četrtino z 20:16. Nato so Litijani zaigrali bolj zbrano in v 17. minuti povedli 31:30, prvi polčas pa se je končal z njihovim vodstvom 41:35. Pri domačih sta bila najbolj učinkovita Dragan Pušič z 12 točkami in Žan Erjavec, ki jih je dosegel 9.
V tretji četrtini je Litija v petih minutah z delnim izidom 16:6 prišla do visoke prednosti 57:41, nato pa so se začele težave domačih z osebnimi napakami. Vjeran Soldo, Jakob Virk (ki je igral poškodovan) in Žan Erjavec, torej vsi trije visoki igralci, so imeli že takrat po tri osebne napake. Po nerazumljivih odločitvah sodnikov so že tri minute kasneje vsi trije imeli po štiri osebne napake. Sodnikoma to še zdaleč ni bilo dovolj, že v naslednji minuti to je v 29., sta dosodila Žanu Erjavcu še peto osebno napako, ki je bila prav tako zelo sporna. Tako sta iz igre izločila do takrat najučinkovitejšega domačega igralca, ki je dosegel 16 točk (trojke 3:3), zelo uspešen pa je bil tudi v obrambi. Gostje so vse to seveda izkoristili in že do konca tretje četrtine rezultat znižali na 62:59.


Zadnja četrtina je bila izjemno nervozna, za kar sta ves čas skrbela sodnika, ki sta s svojimi odločitvami dobesedno izzivala domačo ekipo in tudi gledalce. Po njuni zaslugi je bilo vzdušje v dvorani je bilo precej karnevalsko, z elementi nereda in zmešnjave, torej žal v slabem pomenu te besede. Kriterij sojenja je bil ves čas v škodo  Litije, tako pri dosojanju osebnih napak, pa tudi nešportno osebno napako sta dosodila seveda samo domačim (pri rezultatu 68:68 v 37. minuti), čeprav bi moral biti vsaj kakšen od prekrškov gostov prav tako kaznovan kot nešporten. Gorica je imela tako v drugem polčasu na voljo kar 27 prostih metov, Litija pa le 12. Domačim sta zaradi protestov prisodila tudi dve tehnični napaki. V 38. minuti ob minimalnem zaostanku Litijanov, sta peto osebno napako in to v napadu, dosodila še Vjeranu Soldu, kar je dokončno odločilo tekmo v korist gostov.
Sodnika Unverdorben in Đekanovič, še posebej prvi s svojim vehementnim in izzivalnim obnašanjem in s številnimi napakami, sta tako bistveno vplivala na izid tekme, kar so po tekmi delno priznali tudi zelo korektni gostje. Uspešen Litijski karneval, ki je bil sicer na sporedu v soboto, je tako dobil še nepričakovan dodatek v nedeljskem večeru. V klubu razpolagajo s posnetkom tekme, ki bi ga lahko tudi posredovali pristojnim na Košarkarski zvezi, oziroma sodniški organizaciji, v podkrepitev svojega protesta proti  nesprejemljivo slabemu sojenju.

Marko Godec