Sodnika sta odvrgla maski in odločila tekmo

Kategorija: Novice Objavljeno: nedelja, 18 oktober 2020

Litija, 17.20.2020
2. SKL, 4. krog: Litija- PVC Nagode Postojna 83:87

Litija je odlično začela tekmo, saj je že po petih minutah povedla 17:6, pa tudi ob koncu prve bčetrtine je imela 11 točk prednosti (26:15). Pri domačih je bil od začetka zelo razigran Klemen Balažic, ki je v dobrih osmih minutah dosegel kar 12 točk. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa so bili Litijani ves čas v zanesljivem vodstvu, izjemno uspešni so bili zlasti pri metu za btri točke (v prvem polčasu skupaj 10:17), Luka Novak je zadel tri trojke. Tudi bprestrogo dosojena nešportna osebna napaka Primožu Kmetiču v 18. minuti Litije ni uspela zaustaviti in na polovici tekme so imeli domači solidno prednost 50:37.
V tretji četrtini je prednost Litija v 25. minuti narastla že na 17 točk (61:44), potem pa sta na sceno dokončno stopila sodnika Misson in Mlakar in pokazala parado neznanja. V razdobju šestih minut sta najboljšemu in najbolj izkušenemu domačemu igralcu Draganu Pušiču povsem napačno dosodila dve nešportni osebni napaki, kar je pomenilo, da je bil izključen.


Skupna značilnost obeh nešportnih osebnih napak je bila, da je vprašljivo že to, ali je sploh šlo za osebno napako, kaj šele za nešportno. Ob prisilnem odhodu Dragana Pušiča (met za tri 4:7) z igrišča je imela Litija v 30. minuti prednost 70:58, toda v nadaljevanju srečanja se je pokazalo da je bil to odločilni trenutek tekme.
V zadnji četrtini so bili gostje vse bolj agresivni, sodnika sta jim s sojenjem brez pravega občutka dopuščala marsikaj in preveč. Zaradi vse bolj povišanih tonov v sicer prazni dvorani, sta jim sicer dosodila celo nešportno osebno napako, vendar je bil to zgolj »lepotni popravek« njunega povsem neuspelega sojenja. Postojna je bila s koši Mateja Janežiča (skupaj 23 točk), Gašper Jordan Rojka (19 točk) in Eneja Miklavčiča (15 točk, od tega 13 v drugem polčasu) vse bližje, vendar so domači po trojkah Primoža Kmetiča (skupaj 14 točk) in Klemna Balažica (15 točk), še nekako uspevali ohranjati svojo prednosti. Minuto in 39 sekund pred koncem pri vodstvu Litije 81:78, sta sodnika odvzela Litiji še zadnje upanje, ko sta dosodila vprašljivo osebno napako v napadu Nejcu Pavlihi in tudi razveljavila njegov koš.
Domači so nato brez pravega vodje na igrišču in s poškodovanim Jako Stembergerjem nespretno izvedli še dva napada, Postojnčani pa so vse to hvaležno izkoristili in sploh prvič na tekmi povedli 19 sekund pred koncem 84:83, ter srečanje nato tudi dobili. Glede na vse kar se je dogajalo v litijski športni dvorani, kjer tokrat zaradi strožjih zdravstvenih ukrepov ni bilo gledalcev, je edini možni zaključek, da sta tekmo odločila sodnika in ne košarkarji.

Marko Godec