Mladinci KK Litija po osmih letih zopet v 1. SKL

Kategorija: Arhiv novic Objavljeno: četrtek, 20 december 2018
3. tekma kvalifikacij
LITIJA  :  JEŽICA   74:37  (41:18)
Strelci za KK Litija: Ambrož 3, Guskić 11, Špan 25, Nučič 6, Balant 5, Erjavec 8, Podbregar2, Primožič 5, Tičar, Kajtna 9. Trener: IBIŠI Džemo
Mladinska ekipa je v ponedeljek 27.05.2013 v litijski športni dvorani dosegla z zmago proti ljubljanski Ježici lep uspeh -  uvrstitev v 1. SKL. V prvih dveh tekmah kvalifikacij so naši igralci doma visoko slavili proti ekipama Posavja iz Krškega in Kolpi iz Črnomlja.
Nazadnje so litijani v kategoriji mladincev  v družbi najboljših igrali v sezoni 2005/06. Takrat so za KK Litija nastopali igralci letnika 1987 in  mlajši in sicer: Begić Elvir, Žontar Matej, Zupan Aljaž, Kolenc Martin, Čepon Matej, Cirar Matic, Bračun Luka, Cirar Nejc, Čučić Mario, Šraj Rok in Pestotnik Miha. Tudi takrat je ekipo vodil IBIŠI Džemo.
 
Zadnjo tekmo so Litijani pričeli nekoliko nervozno, Več kot očitno jim je želja po zmagi vnesla nekoliko nemira v roke in v glavo, tako so temu primerno pričeli igrati v  prvi četrtini, v kateri so gostje kljub očitni razliki v kvaliteti zlahka držali korak z Litijani. Ljubljančani so po številnih napakah v obrambi litijanov nekajkrat lepo preigrali domače in z dobrim skokom dosegali lahke koše. Litijani so  bili v tem delu tudi zelo neprecizni pri izvajanju prostih metov in pri realizaciji metov izpod koša. Edini, ki je bil razpoložen v tem obdobju je bil Jure Špan. Prav slednji je bil tudi najbolj zaslužen, da se je Litija v drugi četrtini prebudila in v prvih šestih minutah z delnim rezultatom 19:2 prvič občutno povedla (32:13). V tem obdobju so Litijani z agresivnim pokrivanjem igralcev po celem igrišču prisilili goste, da so le ti pričeli delati napake. Litija je tudi v nadaljevanju stopnjevala ritem in z menjavo različnih obramb zlahka večala razliko, ki je bila ob koncu tekme najvišja.
Ob koncu kvalifikacij je potrebno pohvaliti celotno ekipo za korektno odigrane tekme. Seveda pa se ne moremo znebiti občutka, da bi lahko bila igra še boljša, vendar je v tem trenutku rezultat pomebnejši od "umetniškega vtisa". Litijani bi za doseganje še boljših rezultatov nujno potrebovali visokega igralca na poziciji centra. Toda kljub temu, fantom ne manjka borbenosti in jim zato gredo vse čestitke za osvojeno prvo mesto v skupini in s tem uvrstitev v 1. SKL. Pomembno je poudariti, da so si po več letnim zelo uspešnim igranjem v 2. SKL uvrstitev med najboljše ekipe v tej kategoriji tudi zaslužili (rezultati v zadnjih treh sezonah: 7 porazov in 44 zmag) 
Uvrstitev v 1. SKL so si priigrali naslednji igralci: Ambrož Matej, Guskić Marko, Petrič Simon (igral na eni tekmi), Špan Jure (kapetan ekipe), Nučič Anej, Balant Jure, Erjavec Žan, Podbregar Žan, Primožič Aljaž, Tičar Tevž, Kajtna Ambrož in Šraj Tom. Ekipo je tudi tokrat vodil IBIŠI Džemo.
 

Mladinci pričenjajo z kvalifikacijami

Po dokaj uspešni minuli sezoni, v kateri je mladinska ekipa zasedla 6. mesto v 2. SKL, mladinci pričenjajo z kvalifikacijami za vstop v 1.SKL.

Litijski mladinci so nazadnje igrali v najvišjem rangu tekmovanja pred skoraj devetimi leti (igralci letnika 1986). Vse od takrat pa do danes so jim vrata pred uvrstitvijo vedno bila priprta v kvalifikacijah. Na zadnjih so bili prekratki za vsega pet točk.

 
V letošnji sezoni je prišlo do sprememb v sistemu kvalifikacij. Prvič se bodo kvalifikacije igrale po enokrožnem ligaškem sistemu (prej se je igral enodnevni turnir). Določenih je bilo osem skupin po štiri ekipe in samo prvouvrščena ekipa iz posamezne skupine se uvrsti v 1.SKL v katero se je že uvrstilo prvih osem ekip iz lanskega državnega prvenstva, v katerem je bila domžalska zasedba presenetljivo vendar povsem zasluženo najboljša.
Litijski igralci (letnika 1995 in mlajši) bodo nastopali v skupini kot nosilci ( na podlagi lanskih rezultatov in rezultatov v kategoriji kadetov izpred dveh let) skupaj z Posavjem iz Krškega, Kolpo iz Črnomlja in ljubljansko Ježico. Vse tekme bodo Litijani odigrali v Litiji in sicer se bodo tekme igrale ob ponedeljkih ob 17.00 uri. Prvo tekmo bodo odigrali 13. maja proti Posavju.
Mladinski ekipi, ki je sicer favorit v svoji kvalifikacijski skupini ( na podlagi lanskih rezultatov) želimo veliko dobrih iger in čim manj poškodb.