1995-2003 Memorial Toneta Lebingar

Kategorija: Zgodovina Objavljeno: četrtek, 20 december 2018
30 LET ŽENSKE KOŠARKE V LITIJI IN 1. MEMORIAL TONETA LEBINGERJA

je bil organiziran 22.04.1995 v športni dvorani v Litiji, ki ga je otvoril dolgoletni košarkar Špes Zdravko.

Na memorialnem turnirju so sodelovale naslednje čenske veteranske ekipe:
Montmontača Zagreb, Ljubljana, Marles – čelezničar Maribor, Koper, Litija, članska ekipa Litije.
Vsaka tekma je bila po svoje zanimiva, z lepimi in duhovitimi akcijami. Prvo mesto je osvojila ekipa veterank iz Ljubljane.
S tem pa turnir ni bil zaključen, prijetnejši in manj tekmovalni del se je pozno v noč v veselem razpoloženju nadaljeval v bistroju Valvazor.
 
2. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA
Memorial je potekal 27.04.1996 v telovadnici OŠ Gradec, otvoril pa ga je dolgoletni tehnični vodja čenske ekipe KK Litija g. Veri Kolman.
Na 2. memorialu Toneta Lebingerja so sodelovale štiri ekipe:
Montmontača iz Zagreba, Ljubljana, Zbogom pamet iz Kopra in Litija.

To pot so pokal za 1. mesto odnesle Zabrebčanke, nam Litijankam, pa kljub zadnjemu mestu v prijetnejšem nadaljevanju ni zmanjkalo dobre volje so zapisale Litijske veteranke…….

 
3. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA
je potekal dne 26.04.1997 v telovadnici OŠ Gradec, otvoril ga je čupan g. Mirko Kaplja.
Sodelovale so veteranke: Montmontače iz Zagreba, Ljubljane, Zbogom pamet iz Kopra in domačinke.
Ta memorial pa bo ostal zapisan kot eden izmed najbolj čalostnih, kajti Zagrebčanke so se ga udelečile brez najboljše košarkašice Hrvaške in bivše Jugoslavije Ručice Meglaj – Rimac, ki nas je 11.07.1996 tako nepričakovano za vedno zapustila. Izgubile smo ne samo najboljšo košarkašico, temveč iskreno prijateljico, ki je leta 1984 z veseljem sprejela naše povabilo na gostovanje v Litijo. Ohranile jo bomo v lepem spominu. Njeno delo pa uspešno nadaljujejo, Bočica, Maja, Vanja, Saša, Žuka, Dubravka in ostale veteranke.
Zmagovalke so bile veteranke Ljubljane, kar je če njihova 2. skupna zmaga. Litijanke pač nimamo športne sreče, ki nam po navadi v II. polčasu obrne hrbet. Po vodstvu v I. polčasu nam v nadaljevanju zmanjka moči, kar je posledica utrujenosti oziroma vločenega napora v samo organizacijo turnirja, vendar nismo slabe volje, ravno nasprotno, naša dobra volja se stopnjuje, posebno na dručabnem delu turnirja.
 
V SPOMIN NA TONETA LEBINGARJA!
Košarkarska pot Toneta Lebingerja sega v leto 1952, ko je s svijimi sovrstniki odigral prvo prijateljsko tekmo. To se je zgodilo 26.04.1954. Od tega dne dalje se ni ločil od košarke in s svojim prizadevnim treniranjem in poštenostjo je bil za marsikoga vzor pravega igralca. Svoj prosti čas pa je čelel izkoristiti do minute, zato je poizkusil z ustanovitvijo čenske košarke. Prvi koraki so se pričeli leta 1957 v Šmartnem, takoj naslednje leto pa tudi v Litiji. Tako se je leta 1963 formirala prva ekipa, ki je 13. marca 1965 odigrala prvo prijateljsko tekmo z ekipo Ječice iz Ljubljane. Ta datum bo v zgodovino košarke zapisan, kot pričetek čenske košarke v Litiji, Tone Lebinger pa kot njen ustanovitelj.
Vse od leta 1965 pa do 17. aprila 1994 je bil Tone ne samo trener temveč tudi prijatelj vsem generacijam deklet, ki so bila v njegovi šoli. Svojo ljubezen in močno voljo je znal na poseben način prenašati ne igralke, zato ni nič nenavadnega, da se je njegova prva generacija obdrčala 20 let in še vedno deluje.
Zapostavil je celo svoje privatno čivljenje, nudil pomoč tudi izven košarkarskega igrišča, skratka Tone je bil eden izmed redkih, če ne edini, ki je svoje čivljenje v celoti posvetil košarki. Zelo je bil ponosen na uspehe, ki pa jih ni bilo malo, saj so se igralke trudile dokazati, da njegovo prizadevno delo ni bilo zaman. Kljub vsem uspehom v športu pa je veliko ljubezni posvetil svojemu sinu Borutu in vnučku in na oba je bil zelo ponosen.
Leto 1994 oziroma 17. april 1994 pa je čensko košarko zavilo v črno. Tako nenadoma, nepričakovano se je razširila vest, da je za vedno utihnilo srce Toneta Lebingerja in marsikdo tega ni čelel verjeti. Toda na čalost je bila vest resnična. Tone, ki je v čivljenju dosegel veliko zmag, je zadnjo tekmo z boleznijo izgubil. Z njegovo smrtjo pa je tudi v čenski košarki nastala velika praznina. Tonetova velika čelja je bila, da bi se čenska košarka nadaljevala, zato je pred veterankami zahtevna naloga, da mu to čeljo izpolnijo.
Ko mineva 10. leto od tvoje smrti, veteranke s ponosom ugotavljamo, da smo tvojo čeljo izpolnile in se ti zbrane na zadnjem spominskem turnirju zahvaljujemo za vse lepe trenutke, ki smo jih prečiveli skupaj, za trud, da si nas navdušil za košarko in nas toliko let obdrčal skupaj. Tone, zelo smo ponosne, da smo bile tvoje učenke in dokazale smo, da tvoje vztrajno delo, ki si ga toliko let vlagal v nas, ni bilo zaman. Izvedba desetega, to je zadnjega memorialnega turnirja pa ne pomeni, da boš utonil v pozabo. Ravno nasprotno, vsako leto v mesecu aprilu bomo v počastitev tvojega spomina odigrale prijateljsko srečanje. Litijski košarki, predvsem čenski si dal prevelik pečat, zato spomin v naših srcih nikdar ne bo zbledel.
Veteranke

Od leve proti desni: Tone Lebinger, Tine Jerina, Babša Nejedly, Jana Kolman, Tatjana Milinkovič, Mojca Končar, Mari Mrzel, Ljuba Bric, Brigita Rozina in Barbara Flisek.


4. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA

 
je potekal dne 18.04.1998 v športni dvorani v Litiji, otvoril ga je čupan g. Mirko Kaplja.
Udelečila sta se ga tudi g. Miro Plaznik – dolgoletni tehnični vodja čenske članske ekipe ter Anica Mohar – čača – ena začetnic litijske čenske košarke. Poleg standardnih ekip veterank Ljubljane, Zagreba, Kopra, domačih članic, ki so se ob tej priločnosti poimenovale ''MRHE'', so se z veseljem, nam pa v veliko čast, odzvale povabilu veteranke Jugoplastike iz Splita. Ponosne smo, da nam je uspelo na ta, če 4. turnir pripeljati tako močne ekipe kot so Montmontača iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, Ljubljana, Koper in tudi Maribor. O naši ''moči'' pa naj sodijo drugi…. V finalu je Ljubljana premagala Koper in si priigrala če 3. skupno zmago na dosedanjih turnirjih, vendar ne zaporedno, zato so za 1. mesto prejele prehodni pokal.
 
5. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA

je potekal dne 24.04.19 v telovadnici OŠ Gradec, otvoril ga je čupan g. Mirko Kaplja.

Našemu vabilu so se odzvale če standardne ekipe veterank Zagreba, Splita, Kopra, Ljubljane in prvič veteranke Rijeke. O njihovi kvaliteti ne bomo govorile, saj so jo na parketu še preveč pokazale.
Zmagovalke turnirja so postale veteranke Ljubljane, kar je njihova če 4. lovorika. ;Vse ekipe smo prikazale kvalitetno igro, z lepimi in duhovitimi akcijami in s tem dokazale, da leta niso pomembna. Sicer pa moto naših turnirjev ni dokazovanje premoči pod koši pač pa prijetna dručenja tako na igrišču kot izven njega ter sklepanje novih prijateljstev, s katerimi širimo ta naš krog. Litjanke smo se tudi to pot maksimalno potrudile pri organizaciji, ki je s pomočjo naših zvestih sponzorjev in donatorjev enkratno uspela, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Z njihovo pomočjo vsako leto uspešno izvedemo turnir v spomin na našega Toneta, ob enem pa se spomnimo tudi na igralke Ručico, Majdo, Jelko in Marico, ki so nas mnogo prezgodaj zapustile. Z zaključkom tekmovalnega dela pa se turnir ni zaključil, ''napornejši'' del z razglasitvijo rezultatov in večerjo je sledil v gostišču Vidergar.

 
6. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA
 
Turnir se je odvijal 8.4.2000 v telovadnici OŠ Gradec, ki ga je otvoril tehnični članske ekipe g. Veri Kolman.
Sodelovale so veteranke: Zagreba, Ljubljane. Kopra in Litije. čal so sodelovanje iz objektivnih razlogov odpovedale veteranke Splita in Rijeke.

Namesto klasičnega finala se je odigrala tekma med VZHODOM in ZAHODOM. Za vzhod sta predstavljali ekipi Zagreba in Litije, zahod pa Ljubljana in Koper. Uspešnejša je bila ekipa ZAHODA, ki je zmagala z rezultatom 33 : 20
 
7. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA
je potekal dne 19.05.2001 v telovadnici OŠ Gradec, otvoril pa ga je g. Mirko Kaplja, čupan občine Litija
Sodelovale so ekipe veterank Zagreba, Splita, Rijeke, Ljubljane, Kopra in Litije.
Finalni obračun je bil to pot ''hrvaški'', v katerem so Rečanke premagale Zagrebčanke in tako postale zmagovalke 7. memorialnega turnirja.
V dručabnem srečanju pa smo Litjanke pripravile bolj sproščena tekmovanja, kjer pa je bila razvrstitev nekoliko drugačna. Dominirale so Koprčanke, takoj za njimi pa smo bile domačinke. Za prijetno presenečenje je poskrbel naš dolgoletni ''tehniko'' Miro Plaznik, ki je najstarejši igralki Biserki Protega iz Splita podaril lepo spominsko darilo.
Organizacija takšnega turnirja zahteva ogromno truda, ki pa j z zadovoljstvom vseh ekip vsekakor poplačan.
O gromno truda pa so za prihod v Litijo vločile veteranke Splita, ki so kljub okvari kombija z razno raznimi prevoznimi sredstvi nekako uspele priti do Metlike, kjer smo jih pričakale Litjanke in jih srečno pripeljale do Zasavske gore, kjer so prenočile. Poleg vseh peripetij so za piko na i prečivele še udar strele, toda dobre volje jim ni zmanjkalo in naslednji dan so kljub utrujenosti odigrale še dve tekmi. Zaradi okvare kombija bi se lahko vrnile nazaj v Split, vendar niso čelele prelomiti obljube in so kljub velikim tečavam srečno prispele v Litijo. Vsekakor si zaslučijo vse pohvale, nam pa je v veliko čast, ker so s tem dokazale, da se rade udelečujejo naših turnirjev.

 
9. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA

je potekal dne 10.05.2003 v telovadnici OŠ Gradec, otvoril pa ga je g. Mirko Kaplja, čupan občine Litija
Sodelovale so ekipe veterank Zagreba, Kopra in gostiteljice.
Veteranke Zagreba so z dvema zmagama postale zmagovalke 9., to je predzadnjega turnirja v spomin na našega dolgoletnega trenerja Toneta.
Vsem skupaj iskreno čestitamo. Vsekakor pa si čestitke za dobre igre zaslučijo tudi veteranke SPLITA, KOPRA in gostiteljice. Pomembnejše od rezultatov je vsekakor naše dručenje in prijateljstvo, ki ga bomo na vsak način negovale še naprej.
Največja zahvala pa je namenjena našim sponzorjem, ki so s svojimi prispevki pripomogli k uspešnim izvedbam vseh spominskih turnirjev

 
10. MEMORIALNI TURNIR TONETA LEBINGERJA (zadnji)

je potekal dne 17.04.2003 v telovadnici OŠ Gradec, otvoril pa ga je g. Mirko Kaplja, čupan občine Litija
Udelečile so se ga veteranke Zagreba, Splita, Ljubljane, Kopra, Murske Sobote in gostiteljice.
Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah. V skupini A so se med sabo pomerile ekipe Zagreba, Pomurja iz Murske Sobote, ko si prvič sodelovale na turnirju in Litije, v skupini B pa Split, Ljubljana in Koper.

S finalno tekmo, kjer je slavila ekipa veterank Splita, se je zaključil 10. turnir v počastitev spomina na našega trenerja Toneta Lebingerja. Organizacija turnirjev je bila zelo zahtevna, vločeno je bilo ogromno truda, časa in naporov, vendar nam ni bilo čal, saj smo spoznale, koliko truda in naporov je šele Tone vlagal vsa ta dolga leta vlagal v našo ekipo in kako ponosen je bil na nas. S temi desetimi turnirji smo se mu na skromen, toda časten način zahvalile za njegovo delo na področju čenske košarke v Litiji. Seveda pa izvedba zadnjega spominskega turnirja ne pomeni konec dejavnosti, še naprej bomo vsako leto v mesecu aprilu organizirale turnir, vendar ne več v takšnem obsegu. Na ta način bomo ohranjale spomin na našega trenerja Toneta. V svoje vrste smo sprejele ''mlajše veteranke'' z čeljo, da po zaključku našega igranja, ki pa seveda ne bo če jutri, uspešno nadaljujejo z delom, ki nam še vedno veliko pomeni, kar pa je še bolj pomembno, čenska košarka v Litiji na ta našin ne bo utonila v pozabo.
Slike z 10. memoriala
 

Prijeten klepet ob čakanju na večerjo

Mirko Plaznik dobiva iz rok Babše Nejedly – Kronika vse od A do č o litijski ženski košarki, ki jo je sestavljala celih 5 let (Babša)

Zabava se je razživela po odlični večerji


Izsek iz časopisa "Sportske Novine ob smri Toneta Lebingarja:

 • slika7.jpg
 • pionirji85_02.jpg
 • lisca84.jpg
 • clani0102.jpg
 • trening_mlajsi_pionirji_1986.jpg
 • mlajsi_pionirji_1986.jpg
 • igrisce_ob_savi_03.jpg
 • litija.jpg
 • igrisce_ob_savi_02.jpg
 • lisca85.jpg
 • igrisce_ob_savi_00.jpg
 • kklitija_30.jpg
 • mlajsi_pionirji_1987.jpg
 • slika5.jpg
 • 30let_01.jpg
 • evropa_balkan.jpg
 • soki1.jpg
 • 1liga1995.jpg
 • lit_oli.jpg
 • igrisce_ob_savi_04.jpg