Kakšen smisel ima košarka ob takšnem sojenju ?

Kategorija: Novice Objavljeno: nedelja, 05 marec 2023

2.SKL- 19. krog, 4.3. 2023: Litija- Troti  67:72
 
Pri Litiji je manjkal poškodovani Jaka Stemberger, kar se je seveda zelo poznalo, še posebej pri igri pod košem. Kljub temu so bili domači povsem enakovredni s favoriziranimi gosti iz Novega mesta. Tako so sredi druge četrtine še vodili 29:25, do konca prvega polčasa pa so si Troti priigrali vodstvo 39:35. Pri Litiji je v prvem polčasu Jaka Zagorc


Tudi v drugem polčasu je bila igra izenačena in ne posebej kvalitetna. Obe ekipi sta ogromno (skupaj kar 76- krat, to je skoraj dvakrat na minuto ! ) metali za tri točke, vendar z bolj pičlim uspehom, Litija 10:36 in gostje 9:40. Vse bolj sta bila v ospredju sodnika Boštjan Blaško in Marko Marinovič, ki sta Litiji dosodila prvo tehnično napako tri minute pred koncem tretje četrtine ob rezultatu 48:50, zaradi protesta ob eni izmed njunih spornih odločitev. V zadnji četrtini so Litijani prejeli še tri tehnične napake, po mnenju sodnikov vedno zaradi preveč burnih reakcij na sodniške odločitve. Vendar so bile te odločitve praviloma v škodo Litije in pogosto nerazumljive. Pri tem je potrebno omeniti tudi, da je trener gostov precejšen del tekme prebil kar na igrišču, saj je v silni vnemi dajanja navodil in kritiziranja svojih igralcev zelo pogosto zakoračil na parket, pa ga sodnika zaradi tega nista niti enkrat kaznovala s tehnično napako.
Kljub očitni pristranskosti sodnikov se domači niso predali, Luka Novak je dve minuti pred koncem, ob navdušenju številnih gledalcev, s trojko Litijo približal na samo dve točki zaostanka (67:69). Vendar so nato gostje, po akciji v kateri je eden od njihovih igralcev zelo verjetno napravil korake, dosegli koš in tako odločili tekmo v svojo korist. Številni v domačem taboru so se po tekmi spraševali, kakšen smisel ima vse skupaj, če sodnika lahko brez vsakršnih posledic s svojimi spornimi odločitvami in arogantnim obnašanjem tako vplivata na rezultat tekme. Še največji smisel očitno vidi vodstvo tekmovanja, ki je že slabo uro po tekmi izreklo litijskemu klubu denarno kazen v višini 360 EUR zaradi prejetih tehničnih napak.
In karavana sodniške samopašnosti gre naprej …

 Marko Godec